Mijn volgende huis kopen

023 7110451

info@mijnfinancieelspecialist.nl

1. Kan ik mijn hypotheekrente meenemen?

In de meeste gevallen is de mogelijkheid om de hypotheekrente mee te nemen gekoppeld aan de verkoop van jouw huidige woning. Als je jouw huidige woning verkoopt en een nieuwe woning koopt, kan het gemakkelijker zijn om de rente mee te nemen.

Let op! Het is niet altijd mogelijk om de huidige hypotheek mee te nemen. Dit kan namelijk voorkomen als de hypotheek die loopt een resterende rentevast periode heeft van onder de 10%.

2. Heb ik een overbruggingskrediet nodig?

Als je jouw huidige woning verkoopt voordat je een nieuwe woning koopt, kun je de opbrengst van de verkoop gebruiken om de aankoop van de nieuwe woning te financieren. In dit geval heb je waarschijnlijk geen overbruggingskrediet nodig.

Als er een periode is waarin je jouw nieuwe woning al hebt gekocht, maar jouw huidige woning nog niet hebt verkocht, kan een overbruggingskrediet van pas komen. Dit stelt je in staat om de overbruggingsperiode te overbruggen met een lening totdat de verkoop van jouw huidige woning is afgerond.

Is de verwachting dat er een overlap is tussen de aankoop van jouw nieuwe woning en de verkoop van jouw huidige woning, en je niet over voldoende eigen vermogen beschikt, kan een overbruggingskrediet een geschikte oplossing zijn.

3. Welke hypotheekvormen kan ik kiezen?

Er zijn verschillende hypotheekvormen die je kunt overwegen, afhankelijk van je financiële situatie, risicobereidheid en persoonlijke voorkeuren. Hier zijn enkele hypotheekvormen:

  • Annuïteitenhypotheek: Bij een annuïteitenhypotheek betaal je elke maand een vast bedrag dat bestaat uit zowel rente als aflossing. In het begin van de looptijd betaal je meer rente en minder aflossing, maar naarmate de tijd vordert, neemt het aandeel aflossing toe.
  • Lineaire hypotheek: Bij een lineaire hypotheek los je gedurende de looptijd een vast bedrag per maand af. Hierdoor daalt de hypotheekschuld lineair. Je betaalt dus elke maand hetzelfde bedrag aan aflossing, maar de rente neemt af omdat de schuld kleiner wordt.
  • Aflossingsvrije hypotheek: Bij een aflossingsvrije hypotheek betaal je gedurende de looptijd alleen rente en los je niets af. Aan het einde van de looptijd moet je de volledige

hypotheekschuld in één keer aflossen. Deze vorm is minder populair geworden vanwege het risico dat je aan het einde van de looptijd met een hoge schuld zit.

Vaak kun je je bestaande hypotheekvorm meenemen naar een nieuwe lening. Wil je uiteindelijk nog steeds recht hebben op renteaftrek dan kan je sinds 2013 alleen nog maar kiezen voor een annuïtaire of lineaire hypotheek. Heb je nog een lopende aflossingsvrije hypotheek die afgesloten is voor 2013 dan kan je deze afhankelijk van de hoogte vaak toch meenemen en genieten van de dan nog resterende renteaftrek.

4. Wat moet ik doen met mijn overwaarde?

Als je overwaarde hebt dan krijg je te maken met de bijleenregeling. Wat betekend dit?

De bijleenregeling is een regeling in Nederland die van toepassing is op het moment dat je een nieuwe woning koopt en een eigen woning hebt verkocht of gaat verkopen. Deze regeling heeft betrekking op de hypotheekrenteaftrek en de bijleenregeling is bedoeld om te voorkomen dat mensen over de volledige waarde van hun nieuwe woning hypotheekrente kunnen aftrekken als ze overwaarde hebben gerealiseerd bij de verkoop van hun vorige woning.

Het doel van de bijleenregeling is om mensen aan te moedigen overwaarde te gebruiken bij de financiering van hun nieuwe woning en zo de hypotheekschuld te verlagen. Dit draagt bij aan het beheersen van de hypotheekrenteaftrek en het stimuleren van verantwoord financieel gedrag bij de aankoop van een nieuwe woning.

5. Welke kosten maak ik bij het meenemen van mijn hypotheek?

Informatie volgt.

Terugbelverzoek

Laat je terugbellen door onze experts.